Scholing voor vrijwilligers en mantelzorgers bij het Veens Vrijwilligers College

logo VVC

Gratis scholing en training voor vrijwilligers en mantelzorgers

actuele scholingsaanbod
e-learnings

Hoe sta ik klanten gastvriendelijk te woord? Wat komt er allemaal bij kijken als mijn partner/ouder wordt opgenomen in een verpleeg- of verzorgingstehuis? Hoe til ik mijn partner/ouder zonder rugklachten en hoe help ik voorkomen dat hij/zij valt? Hoe zet ik social media het beste in voor mijn vrijwilligersorganisatie?

Als mantelzorger of vrijwilliger kunt u bij het Veens Vrijwilligers College terecht voor gratis scholing. In de vorm van workshops, lezingen, e-learnings en instructiefilmpjes ontwikkelt u uw  praktische en sociale vaardigheden. Samen met andere vrijwilligers en mantelzorgers gaat u aan de slag en leert u van elkaar. Zo bent u beter toegerust op uw taken. Bekijk het actuele scholingsaanbod of de door ons geselecteerde e-learnings.

Vraag naar cursus of training
Bent u vrijwilliger en hebt u een scholingsvraag? Laat dit weten aan de Veens-centrale. Wij bekijken of uw vraag ook leeft bij andere vrijwilligers en gaan vervolgens op zoek naar iemand die de training kan geven. Misschien hebt u meer aan een individueel coachingstraject. Ook dan kunnen we op zoek gaan naar een aanbieder.

Op zoek naar trainers
Wilt u uw talent inzetten in de vorm van een gratis scholingsaanbod voor mantelzorgers of vrijwilligers? Neem dan contact op met de het VVC.

Contact met het Veens Vrijwilligers College

Het Veens Vrijwilligers College (VVC) is onderdeel van de Veens-centrale. U kunt contact opnemen via:


Het Veens Vrijwilligers College werkt onder de paraplu van de Veens-centrale.

De kunst van het opruimen

De workshop "De kunst van het opruimen" kreeg veel belangstelling. Op donderdag 23 februari gaf Leonie van Kooten van  “De structuur Organizer” tips over hoe je het beste kunt opruimen. Mensen hebben vaak last van heersende chaos, wanorde en gebrek aan tijd. Zij legt uit hoe je een opruimpoging tot een goed einde kan brengen en dat haar opruimmethodiek is gebaseerd op 4 belangrijke principes, opruimen met de 4 O’s, Overdenken, Opschonen, Ordenen en Onderhoud.

Alle deelnemers brachten iets mee van huis dat ze niet meer gebruikten. r kwamen allerlei voorwerpen op tafel van een gids uit 1999 tot en met een kistje met niet meer werkende horloges. Een ontzettende leuke avond met cursisten die laaiend enthousiast waren, die op 18 mei 2017 wordt herhaald.

Valpreventie en transfertechnieken II

Op donderdag 21 april organiseerde het VVC na zijn eerste succes en behoefte aan een vervolg wederom de workshop Transfertechnieken en Valpreventie.
De fysiotherapeuten van Zorggroep Charim gaven de enthousiaste deelnemers veel bruikbare tips en aanwijzingen om mee aan de slag te gaan. Naast het algemene gedeelte was er ook ruimte om persoonlijke vragen te stellen. Het bleef deze avond niet alleen bij theorie, ook kwamen praktische oefeningen aan bod. Een veel gehoorde reactie van de deelnemers: 'Ik heb vanavond veel geleerd!' Hiermee kunnen wij tevreden terugkijken op een geslaagde avond.
 

Workshop Verzorg- en verpleeghuis 31 maart 2016

Workshop 31 maart ‘Opname in het verzorgings- of verpleeghuis, wat nu? ‘ 

De Zorgstelstel is afgelopen tijd flink op de schop gegaan door de overheid.
Door alle  onduidelijkheid waar je terecht kunt met je specifieke vragen over de verpleeg/verzorghuis en alles wat daar bij komt kijken maakte dat de opkomst hoog was voor deze workshop.
Lees meer
 

Verslag Gastvrijheid; omgaan met bezoekers 29 februari 2016

Op 29 februari jongsleden werden de Veens vrijwilligers van het Matchingteam en van de Voordeur bij Residence Rhenen gastvrij ontvangen door Paul Roorda.

De lezing van Paul gaf een inkijkje in zijn manier van managen van een bedrijf met personeel. Hij maakte duidelijk hoe je kunt denken en acteren door er altijd voor je klanten te zijn en door met passie, warmte en met plezier je vak uit te oefenen. Er werden veel oneliners en eyeopeners uit zijn dagelijkse praktijk genoemd. Opvallend was hoe goed die dagelijkse praktijk ook bij zorgtaken is toe te passen.

De slotconclusie was dan ook dat “mensenwerk” door mensen met passie moet worden uitgevoerd. En het maakt daarbij niet uit of dat mensenwerk zich nu in de horeca, of in de zorg afspeelt.

Dat zijn verhaal klopt, bewijst wel de gastvrijheid die we zelf mochten ervaren tijdens de workshop,. We bedanken Paul daarom opnieuw voor zijn verhelderende en motiverende toelichting die gegeven werd op een wel heel fraaie locatie.

Verslag mini-cursus schminken

Het Veens Vrijwilligers College organiseerde in samenwerking met Ferda Schouten van Ferda’ s Schmink een mini cursus schminken in drie delen.
De aanmeldingen kwamen voornamelijk van de vrijwilligers die meewerken aan de buitenspeeldag op 14 juni.

Tijdens deze avonden leerden de cursisten alles over verschillende soorten schmink, sponzen, kwasten en hoe dit het beste aan te brengen. Aan de hand van voorbeelden werd er eerst geoefend op de armen en daarna waren de gezichten aan de beurt. De gezichten werden bewerkt met sponzen en daarna beschilderd met bloemen, sterren, lijnen en krullen.

Op de laatste avond konden de cursisten zelf een voorbeeld meenemen wat ze graag een keer wilde oefenen. Ook werd nog even de puntjes op de i gezet door het aanbrengen van glitters en het werken met stencils. Als afsluiter van deze leuke cursus kregen de cursisten een certificaat van deelname overhandigd.
Wij weten nu al dat er tijdens de buitenspeeldag veel kinderen gelukkig gemaakt zullen worden met het geen onze cursisten hebben geleerd.

 

Workshop ‘Ken je kwaliteiten

Een groepje enthousiaste vrijwilligers genoot 28 april van de workshop ‘Ken je kwaliteiten’. Workshopleider Hans Gommer zette op interactieve en humoristische wijze de
deelnemers aan het denken. Ze kregen verschillende opdrachten zoals het interviewen van elkaar. En uit dit gesprek de kwaliteiten van de ander te vinden en benoemen.
‘Dit leverde een waardevol gesprek op’, aldus een mantelzorger. De avond werd afgesloten met het kiezen en delen van inzichtkaarten. Opvallend deze avond was de gezelligheid en openheid van de groep. De deelnemers verlieten met een glimlach en veel positiviteit de zaal en de hoop op een vervolgworkshop.

Workshop 'Belastingaangifte zonder kopzorgen'


Ook de workshop 'Inkomstenbelasting zonder kopzorgen' ging op herhaling na het succes van 2016. Op 26 januari en 7 maart behandelde gastspreker Maarten van Veen welke zorgkosten je kunt aftrekken, waar dit i te vullen en in welke box. Deze workshop zijn specifiek bedoeld voor vrijwilligers en mantelzorgers die hulp bieden bij het invullen van de belastingformulieren. Ook kregen zij informatie hoe en waar je een DiGi-D kunt aanvragen. Dit was niet bij niet bij iedereen bekend. 

Verslag Mindfulness 14 april 2016

Donderdag 14 april 2016 werd in het buurthuis het Turfke de workshop “Mindfulness” georganiseerd. De deelnemers van de workshop Mindfulness  kregen na een korte kennismaking onderlinge en met de docent, Corina van Harn,  diverse oefeningen voorgeschoteld.
Deze oefeningen waren er op gebaseerd om zonder (voor)oordeel en met gedachten in het hier en nu met je gevoel bezig te zijn en je tevens te focussen op je mind en je omgeving 
Bij de 1e oefening werden we nog soms afgeleid door geluiden van buiten (vogels) maar naar geleiding de avond vorderde leerde we beter om te gaan met onze focus van de gedachte op wat je ervaart en wat je bezighoudt.
Na de diverse oefeningen werden de ervaringen door alle deelnemers in de groep besproken en mochten we een ansichtkaart pakken met een bepaald symbool om aan te geven wat de Mindfulness training voor ons  persoonlijk betekend had.
De schrijver van dit verslag was tevens deelnemer van deze workshop en ik heb persoonlijk mogen ervaren dat Mindfulness een mooie methode is om je te focussen op je eigen gedachten en  gevoelens in het “hier en nu”
De training werd zeer professioneel gegeven en ik kijk er dan ook met een zeer positief gevoel op terug.

Inloophuis de Zevensprong is er voor iedereen.

Voor de vrijwilligers van het inloophuis heeft het Veens Vrijwilligers College een interne training georganiseerd op 15 februari. Er waren ruim 20 enthousiaste vrijwilligers van de Zevensprong aanwezig. Trainer Anton Janssen heeft met de deelnemers een aantal communicatie modellen besproken. Ook hebben de vrijwilligers tips en handvaten ontvangen voor gesprekken met de bezoekers.

Archief VVC Workshops

Overzicht van verslagen van workshops en evenementen die in het verleden door het VVC, of in samenwerking met het VVC gehouden zijn.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief

Email:
Naam:
 

 

Actueel scholingsaanbod vrijwilligers en mantelzorgers

Veens Vrijwilligers College zoekt talent!

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Veens Centrale

 

 

 

 

 

Gemeentehuis 
Veens Balie
Raadhuisplein 1
3901 GA Veenendaal 
ma t/m do 9.00-12.00 uur
en 13.00-15.00 uur
vrijdag 9.00-12.00 uur
T (0318) 544 131
mantelzorgveens@veens-welzijn.nl